Як зрозуміти, що свічки запалювання несправні та потребують заміни

Якщо поведінка вашого автомобіля сильно змінилась, не списуйте це на свою втому або погодні умови. Краще відразу завітати на СТО, щоб провести, виявити можливі несправності, та зробити технічне обслуговування авто. Розповідаємо, коли вашій машині потрібна заміна свічок запалювання

Ознака 1. Автомобіль не заводиться

Після повертання ключа стартер бадьоро прокручує колінвал, але мотор не запускається. Швидше за все, причина саме в системі запалювання. Однак варто пам’ятати, що, крім свічок, вона містить індукційні котушки та високовольтні дроти. Тому робити однозначні висновки не можна – варто пригадати про всі зміни в поведінці машини та провести розширену діагностику. 

Ознака 2. Знижена потужність двигуна

Зношені свічки запалювання починають пропускати спалахи. В результаті, паливо не згоряє, а просто викидається у вихлопну трубу. Це супроводжується такими симптомами:

  • поганою тягою – машина дуже слабко реагує на педаль газу;
  • биттям мотора, яке добре відчутно на малих обертах;
  • збільшеною витратою палива – на 20% і навіть вище;
  • важким запуском двигуна, особливо в холодну погоду;
  • густим вихлопом з труби, що має гострий запах бензину. 

Тягнути з заміною свічок – дуже погана ідея. Через пропуски спалахів частина палива осідає на клапанах та стінках циліндра. Коли запалювання все ж спрацьовує, це призводить до неконтрольованої детонації. У результаті, руйнуються найважливіші деталі мотора, що зменшує його ресурс. Експлуатація машини в такому режимі може призвести до вимушеного капітального ремонту двигуна протягом одного міжсервісного інтервалу. 

Ознака 3. Візуальне пошкодження

Викрутіть свічку за допомогою спеціального ключа та огляньте її. Будьте уважні: важливо виконувати цю процедуру на холодному моторі та не докладати надмірних зусиль, щоб не зірвати різьбу. Найкраще довірити цю роботу професіоналам, адже ціна заміни свічок запалювання невисока. 

Спеціалісти технічного центру Бош Авто Сервіс радять звернути увагу на такі ознаки несправності:

  • товстий шар чорного нагару;
  • викривлення електроду;
  • розплавлення теплового конуса;
  • корозія;
  • тріщини в керамічній ізоляції;
  • забруднення мастилом. 

Важливо не просто замінити свічку, а й зрозуміти, що саме призвело до її несправності. Якщо єдиною причиною є знос через тривалу експлуатацію, немає про що переживати. Але якщо пошкодження спричинені перегрівом, надмірною кількістю мастила в камері згоряння чи тиском, потрібно продовжити діагностику. 

Термін служби свічок залежить від особливостей їхньої конструкції та моделі автомобіля. Як правило, їх замінюють кожні 15–35 тис. км. Деталі на основі металів платинової групи витриваліші – працюють до 75–100 тис. км. Точні рекомендації зазначено в сервісній книжці. Ви також можете уточнити їх на авторизованій СТО.